Káva Saula

Když v roce 1950 začal ve španělské Barceloně pan Saula pražit první kávu, možná vůbec netušil, že jednou se značka SAULA dostane do světa jako synonymum pro naprosto jedinečnou kávu a jméno SAULA známkou pro významnou rodinnou firmu, kterou dnes vede třetí generace. Každopádně již od počátku byla jasně nastavena filozofie - dodat zákazníkovi na stůl to nejlepší, co vůbec lze. A víte, jak jsme navázali spolupráci s dnešní španělskou pražírnou SAULA? Stačila jedna kladná odpověď na to, co vedení SAULY pokládá za prioritní: "Budeme vám dodávat kávu, ovšem jestliže ji budete milovat stejně, jako ji milujeme my..."

Každý, kdo se někdy byť jen trochu zajímal o technologii pražení kávy, tak zcela jistě ví, že ve výrobní dávce stačí přepražit nebo spálit jen pár zrn a můžete se rozloučit s vynikající kávou. Pachuť a hořkost spáleniny se dostane všude a zkušený milovník kávy to ve svém šálku pozná. Podobné je to i s nedopražením. Málo opražená zrna jsou zdrojem vyšší acidity a ta je pro chuťové pohárky také rušivým elementem. SAULA své pražení vyladila k dokonalosti. Zrna všechna zrna jsou opražena pečlivě tak, aby měla tu správnou tmavou barvu a káva pak vynikající chuť i vůni, ve které rozpoznáte něco z čerstvě upečené chlebové kůrky, něco z lískových oříšků, něco z vanilkového lusku... Dohromady jde o naprosto unikátní kompozici vjemů, nad kterými zaplesají radostí všechny smysly milovníků kávy.

Ale ještě než dojde k samotnému pražení, které je jen vyvrcholením celého úsilí, musíte najít ty správné pěstitele z celého světa, musíte mít kontrolu nad pěstováním a ručním sběrem zrn, musíte zabezpečit správnou fermentaci a sušení. Když se všechny tyto okolnosti v Barceloně sejdou, teprve pak dochází k finální přípravě na pražení, tedy vícestupňovému čištění a separaci prachových částic, kamínků, kovových úlomků, poškozených zrn a podměrečných zrn. Káva SAULA do pražícího bubnu pustí jen zrna od velikosti 17 mm, absolutně čistá a bez defektů.

Pražení jedné dávky kávy SAULA trvá cca 19 minut. Nižší teplota a delší čas pražení umožňují v kávě zachovat maximum aromatických látek, které stojí za výslednou chutí. Jaký to rozdíl oproti tomu, když světoví kávoví giganti v honbě za objemy upraží jednu dávku za 30 vteřin. Že je tam příliš vysoká teplota? Že se přitom některá zrna spálí? Že se některá zrna nedopraží? Koho to zajímá? Důležité je množství... SAULA tento způsob výroby striktně odmítá a sveřepě se drží svého. Aby zákazník na stůl dostal vždy a za všech okolností pouze prémiovou kávu. 

Dobrá. Kávu jsme upražili správně, tak jak to má být. Co potom? V prvé řadě nechat vychladnout. Chlazení upražené kávy provádí SAULA řízeným proudem vzduchu, nikdy vodou, jak to dělají "ti velcí". Chlazení vzduchem je časově náročnější, ale upražená zrna nezažívají takový teplotní šok a opět si zachovávají maximum aromatických a chuťových látek. Správě ochlazená zrna putují do velké nádrže, kde hermeticky uzavřená v atmosféře plynného CO2 zrají po dobu tří týdnů. Teprve pak je možno je začít balit do plechovek po 500 g (pro domácnosti) a 4 kg (pro restaurace). 

V restauraci Pasta&Café Romana nabízíme kávu SAULA zákazníkům již od května 2021 a jsou nadmíru spokojeni. Co od nich zpravidla slýcháváme? "Tohle že je 100 % Arabica? To si děláte legraci... Arabica je přece kyselá..." Ale je to skutečně tak. Unikátní způsob celého technologického řetězce v kávě SAULA dává výslednému šálku espressa plnost, chuť, vůni i barvu, jakou byste u 100 % Arabicy nikdy nečekali. Ale jestli ještě pořád kroutíte hlavou, klidně se stavte k nám, do Havířova, na malou ochutnávku. Nebo si u nás rovnou můžete OBJEDNAT pár plechovek kávy SAULA na doma. Cena této prémiové kávy je kupodivu nižší, než by se dalo předpokládat. Dobrou chuť!

Richard Sklář

 

Zpět do obchodu